top of page

Hva er egentlig slow living?

Slow living er et tankesett som omfavner en hverdag preget av mindre stress og støy. Det handler om å gjøre en ting om gangen. Og å vite at raskere ikke alltid er bedre.


«Det går i ett», «Hektiske dager» og «Åh, det rekker jeg ikke» er setninger vi alle hører – og kanskje bruker – på det jevne. Det å bytte kaos og stress mot fokus og ro høres fristende ut for mange, og kanskje nettopp derfor har slow living-bevegelsen fått fotfeste.


S L O W referer til

  • Sustainable (Bærekraftig)

  • Local (Lokal)

  • Organic (Økologisk)

  • Whole (Uprosesert).

  • Vi i sloww.no har lagt til en ekstra W, som står for Well-being (Velvære).

Et enklere, bærekraftig og meningsfylt liv er musikk i manges ører, men ikke for alle. Det å være travel, hektisk og stressa har nesten blitt noe vi skal være stolte over, så å gå motstrøms kan føles ukomfortabelt.


Ikke en tidsreise

Slow living handler ikke om å ‘reise tilbake i tid’ ved å unngå mobiltelefoner eller internett, men det handler om å være bevisst. Kanskje er det noen apper du kan skru av notifikasjonene på? Kanskje kan du planlegge inn litt færre aktiviteter i kalenderen? Eller rydde ut av skapene – og kun eie de tingene du trenger og bruker?


Det handler om å gjøre det vi gjør i riktig tempo, i stedet for å strebe etter å gjøre det raskest mulig. For oss handler Slow living om å nyte øyeblikkene, uansett om det er en krevende yogapraksis eller en kopp med te. For det handler om å prioritere i hverdagen: Si nei til de avtalene vi egentlig ikke har lyst til å holde og sette av tid til det som er viktig for oss. Det handler rett og slett om mer tid til det vi liker å fylle dagene med, og mindre til det som ikke er viktig for oss.


Skal vi gjøre alt sakte?


Carl Honoré nevner ofte forskjellen mellom ‘good slow’ og ‘bad slow’. ‘Good slow’, sier han, er å bevisst gjøre ting i rett tempo for å få et bedre resultat. Men han sier også at det finnes ‘good fast’ og ‘bad fast’. Høyt tempo kan være både spennende og nyttig i de rette omstendighetene, men å mase og strebe gjennom livet er det motsatte.


Slow living handler altså ikke om å gjøre alt sakte, men om å ikke gå på autopilot. Det gir oss rom for å prioritere hva vi skal legge tid på, og hva vi skal si nei til.

86 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page